Vilka vardagssituationer är mest besvärande för de som lever med astma?

Astma påverkar luftvägarna i lungorna så de blir inflammerade och förträngda, vilket gör det svårare för luft att strömma genom luftvägarna när man andas. De som lever med en svårare astma lider ofta av hosta, väsande andning och andningssvårigheter.

Vi frågade personer som lever med astma vilka vardagliga situationer som besvärar dem allra mest - och över 4 000 personer i hela Norden svarade!

Den vardagssituation som röstades fram som allra mest störande var: att inte kunna göra ”normala” vardagliga saker som att till exempel ta trappan eller springa till bussen utan att få ett astmaanfall eller bli andfådd. Den näst mest besvärande vardagssituationen var att behöva undvika sport på grund av andningssvårigheter vid fysisk aktivitet.

Dessa svar visar än en gång hur fysiskt begränsade personer med astma faktiskt kan känna sig. För många känns det tråkigt att inte kunna idrotta som man vill, och att inte ens kunna göra saker som för andra kan verka helt normala, som till exempel att springa till bussen, kan också vara mycket frustrerande.

Inför World Asthma Day den 2 maj vill vi öka medvetenheten om denna välkända men ibland underskattade sjukdom. Baserat på de framröstade vardagssituationerna från vår undersökning har vi skapat korta videoklipp som kommer att visas på sociala medier under hela maj.

Vår uppmaning är enkel: om du lever med astma och känner att de här vardagssituationerna har en negativ inverkan på ditt liv – ta hjälp av vården för att få kontroll över din astma!