Vilka vardagssituationer besvärar de som lever med näspolyper mest?

Kronisk rinosinuit med näspolyper (Chronic Rhinosinusit with Nasal Polyps, förkortat CRSwNP på engelska men kallas förenklat för näspolyper på svenska) är en kronisk sjukdom i de övre luftvägarna som blockerar bihålor och näsgångar. Sjukdomen ger ofta ihållande andningssvårigheter, nästäppa och rinnande näsa, nedsatt lukt- och smaksinne och tryck eller smärta i ansiktet.

Vi frågade personer som lever med näspolyper vilka vardagssituationer som stör dem mest på grund av deras sjukdom. Nästan 700 personer över hela Norden svarade och om man inte vet så mycket om denna sjukdom kan resultaten vara överraskande!

Den vardagssituation som röstades fram som mest störande var att inte kunna utföra dagliga aktiviteter på grund av trötthet till följd av dålig sömn. Varför sover personer med näspolyper dåligt? Det som andra människor kanske bara lider av vid en influensa eller förkylning, lever många personer med näspolyper med permanent - nämligen att inte kunna andas genom näsan, vilket kan leda till dålig sömnkvalitet.

Den näst högst rankade vardagssituationen efter dålig sömn var en ständigt rinnig näsa. Detta kan leda till låg självkänsla och många oroar sig också för att personer i deras omgivning kan tro att de är sjuka eller smittsamma.

För Chronic Rhinosinusit with Nasal Polyps (CRSwNP) Awareness Day den 20 april vill vi öka medvetenheten om denna relativt okända men ganska vanliga och mycket utmanande sjukdom. Baserat på undersökningsresultaten har vi skapat ett kort videoklipp av den vardagssituation som fick flest röster. Det kommer att visas på sociala medier under hela april. Vår uppmaning i kampanjen är enkel: om du lever med näspolyper och känner att dessa vardagssituationer har en negativ inverkan på ditt liv – sök vård för att ta kontroll över din sjukdom!

Kronisk rinosinuit med näspolyper